Przepisy
Agaty

Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów i dyni

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Sosy, Warzywa
Opis

sos z pieczonej dyni i pomidorów kuchnia agaty (3)

Staram się, żeby obiady, jakie przygotowuję w ciągu tygodnia były nie tylko smaczne, ale i ich zrobienie zabierało jak najmniej czasu. Jeśli więc w zasadzie wszystkie składniki dania mogę po prostu wstawić do piekarnika, a po 20 minutach postawić ciepły obiad na stole, danie od razu zaliczam do zbioru „tych ulubionych”.

sos z pieczonej dyni i pomidorów kuchnia agaty (2)

Sos przygotowany na bazie pieczonych pomidorów i dyni ma same zalety: intensywny, wręcz słodki smak (kwaskowate pomidory są tu znakomicie zbalansowane słodką dynią), możesz zaostrzyć go używając oliwy z dodatkiem np. chili lub złagodzić, dodając do zmiksowanego już sosu np. jogurt czy śmietankę.

sos z pieczonej dyni i pomidorów kuchnia agaty (1)

Ja mój makaron (ulubiony to spaghetti!) z sosem z pieczonych pomidorów podaję oprószony śwież tartym parmezanem z solidną dawką pieprzu na wierzchu. Smacznego!

sos z pieczonej dyni i pomidorów kuchnia agaty (4)

Ps. Jeśli zostanie Wam sos z poprzedniego dnia, dodajcie do niego trochę bulionu i doskonała zupa-krem gotowa!

 

Wszystkie warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą (możesz doprawić też ulubionymi ziołami, np. tymiankiem).

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz, aż dynia stanie się miękka i lekko się miejscami zabrązowi. Wyjmij z pieca, lekko ostudź. Dynię obierz ze skórki (odmiany hokkaido obierać nie trzeba).

Warzywa (dynię, pomidory, cebulę) włóż do garnka, zmiksuj na gładki sos. W razie konieczności dodaj nieco wody/bulionu/śmietanki , aby sos był rzadszy. Dopraw do smaku.

Podawaj z ugotowanym al dente makaronem, oprószone świeżo tartym serem, np. parmezanem.

-->