Przepisy
Agaty

Rybne pierogi z pstrągiem

Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

Jestem wielką fanką wszelkich dań z rybami. Uwielbiam rybne klopsiki, pierogi, nawet kiełbaski (tak! istnieją takie!).

pierogi z pstragiem kuchnia agaty (2)

Dzisiejsze pierogi nadziałam pstrągiem łososiowym (z powodzeniem możecie zastąpić go więc łososiem), stąd lekko różowy odcień farszu.

Pierogi podałam w lekkim bulionie rybnym, który ugotowałam na warzywach i skrawkach ryby (wraz ze skórą), jakie pozostały mi po obraniu mojego filetu.

pierogi z pstragiem kuchnia agaty (3)

Z podanych proporcji przygotowałam ok. 20 dużych pierogów, w sam raz na obiad dla 3 osób.

pierogi z pstragiem kuchnia agaty (1)

Ps. Do przygotowania moich rybnych pierogów wykorzystałam gotowe ciasto na azjatyckie pierożki gyoza (do kupienia w sklepach typu „kuchnie świata”). Po mój klasyczny, sprawdzony przepis na pierogi zapraszam do wpisu z przepisem na pierogi z mięsem (link).

Filet wraz z posiekaną szalotką, koperkiem, jajkiem, bułką tartą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem umieść w misce/ malakserze i zmiksuj na gładki farsz. W razie konieczności dopraw do smaku.

Na krążki z  ciasta (przepis tu) lub gotowego ciasta na azjatyckie pierożki nakładaj porcję nadzienia, dokładnie zlepiaj.

Pierożki gotuj w osolonej wodzie lub w bulionie, ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawaj na ciepło, np. w bulionie.

-->