Przepisy
Agaty

Babka z kremem cytrynowym

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Mam wielką słabość do wszelkich cytrynowych ciast (zwłaszcza jeśli są przyjemnie wilgotne i długo utrzymują świeżość), do tego uwielbiam, jeśli są łatwe w przygotowaniu- jak to dzisiejsze. Nie potrzebujecie nawet miksera, wystarczy miska, łyżka i ciasto gotowe!

Druga sprawa: krem cytrynowy. Do jego przygotowania wykorzystałam „lemon curd” (TU znajdziecie inne pomysły na desery z jego użyciem). Lemon curd to intensywny w smaku, słodko-kwaśny krem przygotowany na bazie soku z cytryny i jajek. Często przygotowuję jego większą ilość, chowam do słoiczka i … próbuję nie wyjeść wszystkiego za jednym posiedzeniem. Serio, ten smak uzależnia! :) Wracając jednak do sedna, żeby na bazie lemon curd przygotować krem do ciasta, należy zmiksować go w proporcji 1:1 z serkiem mascaropne, a następnie schłodzić, dzięki czemu krem stanie się gęściejszy. Wierzch placka ozdobiłam świeżą marakują (doskonale łączy się z aromatem cytryny!), ale to dodatek opcjonalny…

Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce o średnicy ok.25 cm.