Przepisy
Agaty

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

To ciasto w okresie truskawko-rabarbarowym piekę w zasadzie na okrągło, bo :jest pyszne, zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość. Dziś czas na wersję ze świeżymi truskawkami!

Do przygotowania ciasta proponuje wybrać raczej małe truskawki- zmniejszamy wtedy ryzyko, że owoce opadną na dno, jak to stać się może przy naprawdę dużych okazach. W razie czego zawsze jednak można te większe truskawki pokroić po prostu na połówki czy ćwiartki.

To jak wspomniałam ciasto biszkoptowe (przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu), wierzch jednak jest przyjemnie chrupiący, bo obsypany cukrem i zapieczony z masłem. Poezja!

Moje ciasto z truskawkami upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok. 20 x 20 cm.