Przepisy
Agaty

Ciecierzyca „po bretońsku”

Mięso, Obiady, Przepisy, Warzywa
Opis

To danie mogłaby nazwać zupełnie inaczej, bo fasolka po bretońsku to dla niego punkt wyjścia, ale przez obecność jajka skręca nawet trochę w kierunku szakszuki. Taka wariacja na temat.

Mamy tu więc strączki, w zasadzie dowolne- u mnie padło na ciecierzycę- gotową, z puszki, w zalewie. Oczywiście możecie ugotować też Waszą ulubioną fasolę czy nawet soczewicę (byle nie czerwoną, bo ta za bardzo się rozpada).

Danie możecie przygotować w wersji wege, lub tak jak ja pokusić się o dodanie dobrej kiełbasy do środka.

Do tego sos pomidorowy, trochę przypraw i obiad gotowy. Choć taka ciecierzyca to i na śniadanie (zwłaszcza takie po ciężkiej nocy;), i na kolację wspaniale się nadaje!

Do garnka dodaj ciecierzycę (z zalewą), dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. i gotuj kilka minut.

Wlej passatę pomidorową oraz dodaj przecier. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą soli.

Do „ciecierzycy po bretońsku” możesz podać osobno usmażone jajka sadzone lub wbić jajka wprost na wierzch dania, przykryć pokrywą i kilka minut gotować na wolnym ogniu, aż się zetną.

Moją porcję podałam dodatkowo z pokruszonym na wierchu serem feta i natką pietruszki.

 

-->