Przepisy
Agaty

Warsztaty kuchni włoskiej Galbani czyli mozzarella & spółka

Desery, Konkursy i Testy, Makarony, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny, Vege

warsztaty Galbani (1)

Szalenie się ucieszyłam, z możliwości poprowadzenia warsztatów kuchni włoskiej (w Warsztatach Kuchni Agaty!) z serami w roli głównej. Mleczna mozzarella, kremowe mascarpone, lekka ricotta, aromatyczne Grana Padano, czego tam nie było!

warsztaty Galbani (15)

Po zorganizowanym na blogu konkursie marki Galbani, wybrałam 4 zgłoszenia, których autorki zaprosiłam do wspólnego gotowania.

zdjęcie 3(1)

Spotkałyśmy się w środowe przedpołudnie, żeby siekać, zagniatać i mieszać wszystko, co kojarzy się z Italią. Były więc i bruschetty zapiekane z mozzarellą, pierożki ravioli z rukolą, zapiekane bakłażany, a na koniec (oczywiście!) tiramisu!

warsztaty Galbani (19) zdjęcie 2(1) zdjęcie 4(1)

Pachniało bazylią, dojrzałymi pomidorami. Krótko mówiąc, ciepłym latem, bo pogoda za oknem nie ustępowała niczym wakacyjnej aurze na Sycylii.

zdjęcie 5(1)

Po tych kilku godzinach w kuchni pełnej najlepszych składników i pysznych aromatów, wcale się nie dziwię, że na hasło: „Galbani”, od razu ciśnie się na usta: numero uno in Italia!

zdjęcie 1

Poniżej znajdziecie pełną listę przepisów,  na dania przygotowane na warsztatach, a już tu- premierowo!- relacja filmowa, czyli w dwie minuty dookoła włoskiej kuchni:

 

Zapiekana bruschetta z mozzarellą, świeżymi pomidorami i domowym pesto

Z chleba przygotuj grzanki (usmaż kromki na oliwie lub wstaw pod grill piekarnika, do zarumienienia).Na każdej kromce ułóż plastry mozzarelli, zapiecz, aż ser się rozpuści.

Pesto:

baza: listki bazylii, rukola, liście rzodkiewki, czosnek niedźwiedzi …

2 szklanki (ubitych) liści, 4 łyżki świeżo tartego sera (np. grana padano), czosnek (niezbyt dużo 1/2-1 ząbek), olej, kilka orzechów np. włoskich – wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku.

Pokrój pomidory, wymieszaj z drobno posiekaną cebulą/czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą. Ułóż na grzance, skrop octem balsamicznym. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Ułóż na grzance, na wierzchu dodaj porcję

Parmigiana di melanzane

1 bakłażan

1 kula mozzarelli

ok. 4 łyżek świeżo tartego parmezanu

oliwa

1 puszka pomidorów

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki białego wina

2 gałązki bazylii

sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory. Zagotowujemy. Dolewamy białe wino i na wolnym ogniu gotujemy, w tym czasie smażymy/grillujemy bakłażany. Bakłażany kroimy na cienkie plastry. Obsmażamyna oliwie/grillu. Układamy w naczyniu do zapiekania. Przekładamy kolejne warstwy mozzrellą i tartym parmezanem. Całość zalewamy sosemprzygotowanym wcześniej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.

 

Ravioli z ricottą (RAVIOLI DI RICOTTA E RUCOLA)

ciasto

mąka pszenna – 2 szklanki

jajko – 1 szt

żółtka – 2 szt

oliwa – 1 łyżka

sól – 1/4 łyżeczki

 

farsz

ricotta – 250g

ser grana padano- 80 g

rukola- 50 g

Ze składników ciasta zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Rukolę drobno posiekaj, wymieszaj z utartym parmezanem i ricottą. Przypraw do smaku.

Ciasto wałkuj na cienkie płaty, układaj na nich w odstępach ok. 5 cm łyżeczkę nadzienie. Nie podsypuj zbyt mocno mąką, żeby ciasto nie stało się twarde. Ciasto wkoło farszu posmaruj (pędzelkiem) wodą, przykryj drugim płatem ciasta, dociśnij go wkoło nadzienia, wytnij nożem, radełkiem lub wykrawaczką kształt ravioli (okrąg lub kwadrat). Gotowe pierożki gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Podawaj z oliwą, parmezanem i listkami szałwii.

 

Tiramisu

1 żółtko

1 białko

1 łyżka cukru

¼ łyżeczki esencji waniliowej

60 g serka mascarpone

Mocna kawa

Alkohol: brandy, amaretto …

Biszkopciki

Żółtka ubij cukrem na puszystą, białą masę (ok. 6 minut). Stopniowo dodawaj do niej, ciągle miksując, serek mascarpone. Kawę połącz z alkoholem, mocz w nich biszkopty. Krem połącz z ubitymi na sztywno białkami.Ułóż warstwę na dnie naczynka, na nie warstwę kemu itd. Przed podaniem schłódź w lodówce.