Przepisy
Agaty

Lekki sernik z ricotty i jogurtu

Ciasta, Desery, Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny
Opis

sernik z ricotty (3)

Ostatnio często w kuchni wykorzystuję ricottę, naprawdę lubię jej mleczny smak i lekką konsystencję.

sernik z ricotty (2)

Tym razem ten włoski serek wykorzystałam do przygotowania sernika. Takiego, co rozpływa się w ustach, a po jednym kawałku od razu prosisz o kolejny!

sernik z ricotty (5)

Ciasto jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga spodu, ani pieczenia w kąpieli wodnej. Pozostaje delikatny i kremowy, idealny do podania w owocami.

sernik z ricotty (6)

Masę przełóż do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Użyłam foremki o średnicy 26 cm, jeśli chcesz, aby Twój sernik był wyższy, użyj mniejszej.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodź w lodówce.

Przed podaniem posmaruj wierzch sernika dobrej jakości dżemem malinowym, ozdób owocami. Podawaj schłodzony.

-->