Przepisy
Agaty

Baba drożdżowa

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

babka drożdżowa (5)

Klasyk w kategorii ciast drożdżowych! Pięknie wyrośnięta baba, niezbyt słodka, idealna na śniadanie z warstwą dobrego masła.

babka drożdżowa (1)

W wersji deserowej proponuję podać ją ze słodkimi dodatkami- ubitą śmietanką, owocami lub konfiturą. Oblana jednak samym lukrem też smakować będzie znakomicie. Jest lekka niczym piórko!

babka drożdżowa (4)

Już upieczoną babę nasączyłam syropem z likieru i soku pomarańczowego, możecie jednak użyć innego alkoholu np. rumu i przygotować klasyczną wersję- „baba au rhum”.

babka drożdżowa (6)

Z mąki, w misce, usyp kopczyk, wbij w jego środek jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, wlej rozczyn drożdży oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, choć dość rzadkie ciasto. Możesz wyrabiać też robotem kuchennym wyposażonym w hak do wyrabiania.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie przełóż ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 minut.

Po wyjęciu babki z pieca odczekaj 10 minut i wyjmij ją z foremki.

Sok, likier, wodę i cukier zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Wykałaczką zrób kilkanaście nakłuć w cieście i polewając łyżką syrop nasącz nim całą babkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

-->