Przepisy
Agaty

Babka biszkoptowa

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Nie zawsze jest tak, że sama wymyślam czy modyfikuję przepisy. Czasami po prostu sięgam do sprawdzonego źródła i na jego bazie przygotowuję danie. Tak było tym razem, gdy sięgnęłam do magazynu BBC „Good Food” i przygotowałam klasyczną babkę biszkoptową.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy, ta babka będzie w sam raz. Upiekłam ją na bazie brązowego cukru, z dodatkiem mielonego imbiru, co dało jej ładny kolor i przyjemny, jesienny i rozgrzewający aromat.

Babkę przygotowałam w klasycznej formie „z kominkiem” o średnicy ok.20 cm.

 

Miękkie masło ubij z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodaj suche składniki: mąkę, imbir, drożdże, sodę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i sól. Połącz.

Ubij białka na sztywną pianę i partiami dodawaj do ciasta.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj folią i odstaw na 30 minut.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC i piecz przez ok. 35-45 minut.

Gotowe ciasto możesz dodatkowo nasączyć syropem przygotowanym z 200 ml ulubionego alkoholu i 200 g cukru pudru (gotowane przez 5 minut).

-->