Przepisy
Agaty

Bezy kokosowe z migdałami

Czekolada, Desery, Przepisy
Opis

Wiem, że nie wszyscy są fanami bezy, jednak dobrze upieczona, lekko ciągnąca w środku, z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów to prawdziwy rarytas. Szczególnie, jeśli podamy je w towarzystwie czarnej kawy i gorzkiej czekolady. Takie połączenie doskonale się równoważy!

Przepis na te bezy wzięłam z książki (jednej z moich ulubionych!) „Słodko” autorstwa Y.Ottoenhghi’ego.

Z podanych proporcji (to tylko jedno białko!) przygotujecie ok. 15 bezików, możecie przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez tydzień).

Przesiej cukier puder, wymieszaj z wiórkami koksowymi i migdałami.

Białko ubij na lekką pianę ze szczypta soli, ciągle ubijając dodawaj po łyżce cukier, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.

Do piany delikatne wmieszaj cukier z wiórkami i migdałami.

Masę nakładaj łyżeczką  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC i od razu zmniejsz temp. do 120 oC. Piecz ok. 40 minut.

Roztop czekoladę, polej nią gotowe bezy.

-->