Pierś kaczki w sosie winnym
Są takie potrawy, które z założenia uważamy za bardzo skomplikowane i trudne do odtworzenia w domowej kuchni. Jednym z nich jest przyrządzenie soczystej, pełnej smaku piersi z kaczki. A to naprawdę proste danie, którego przygotowanie zajmie nam kwadrans! Uznanie teściowej i gości gwarantowane! :)
Pierś kaczki naprawdę warto podać różową, krótko obsmażoną, a następnie podpieczoną w piekarniku. Jej mięso wręcz rozpływa się w ustach!
W mim przypadku kaczkę podałam z sosem z czerwonego wina, a dodatkowo przesmażyłam na maśle kilka świeżych fig, żeby dodać do dania słodkie nuty, bo kacze mięso świetnie komponuje się z owocowymi smakami.
- pierś kaczki - 2 szt
- czerwone wytrawne wino - 1/2 szklanki
- miód - 2 łyżki
- szalotka - 1 szt
- goździki - 3 szt
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- figi - 2-3 szt
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi osusz papierowym ręcznikiem.
Skórkę na piersiach natnij “na krzyż”, w ok. 2 cm romby. Delikatnie, by nie uszkodzić mięsa. (Jeśli są, odetnij polędwiczki, możesz usmażyć je obok mięsa w kilka minut). Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi na małą blaszkę do pieczenia i w staw (teraz ponownie skórą do góry) na ok. 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla.
W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się mięso (możesz odlać nieco tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo), dodaj drobno posiekaną szalotkę i goździki oraz kolendrę, zeszklij. Wlej wino oraz miód i gotuj na sporym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Na drugiej patelni obsmaż na maśle ćwiartki fig (możesz to zrobić też wcześniej np. przed smażeniem piersi, na tej samej patelni).
Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu kilka minut odpocząć. Poporcjuj. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu” kaczki.
Mięso podawaj z sosem, smażonymi figami, oprószone świeżo mielonym pieprzem.
-
Brzoskwinie też się sprawdzą!
nie pije alkocholu ale w przepisach niezwykle lubie posmak wina, ostatnio jesetm zafascynowany metoda gotowania w wolno warze, bardzo polecam, kupiłem model Crock Pot 2,4 litra, nie duzy, nie drogi, super smaczny efekt:)
Dzien dobry. Mam pytanie jak długo trzymać kaczkę w piecu aby była nie za suchą i ile stopni. Pozdrawiam
-
Wszystkie szczegóły znajdzie Pani w opisie dania, smacznego!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Kaczka wygląda obiecująco, ale nie mam fig (nie mam też za bardzo jak ich zdobyć), co można podać zamiast nich?