Przepisy
Agaty

Babka cytrynowa

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Klasyczna babka. Aromatyczna, wilgotna, pachnąca skórką cytrynową. Moja ulubiona, szczególnie w zestawie z filiżanką kawy albo herbaty.

Ta babka cytrynowa zachowuje długo świeżość. Sekretem jest dodatek kwaśnej śmietany (możecie zastąpić ją jogurtem greckim).

Z podanych proporcji przygotujecie babkę w klasycznej, małej keksówce- prostokątnej foremce (np. z Ikea), ok.25 x 10 cm.

Żeby podkreślić orzeźwiające, cytrynowe nuty ciasta, podałam je z dodatkiem świeżej marakui na wierzchu. Taki zestaw smaków zawsze świetnie się sprawdza!

Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól, połącz składniki, by nie było grudek.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 45-50 minut.

Gdy ciasto przestygnie, na jego wierzchu (opcjonalnie) rozsmaruj marakuję (możesz wcześniej wymieszać ją z łyżeczką cukru pudru, bo z natury jest bardzo kwaśna).

-->