Przepisy
Agaty

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne

Owoce, Przepisy – blog kulinarny, Przetwory

Dopiero w tym roku wzięło mnie na robienie przetworów, wcześniej bazowałam raczej na maminych zapasach :) Teraz to się jednak zmieniło i na półkach mam nie tylko masę kiszonek, ale i pyszne powidła właśnie!

Wielką zaletą domowych powideł jest to, że w okresie, kiedy śliwki są naprawdę dojrzałe, można je z powodzeniem przygotować bez dodawania grama cukru. Ich gotowanie (którego mówiąc szczerze trochę się obawiałam), ograniczyłam do minimum. Wystarczył mi żeliwny garnek wstawiony do piekarnika i po 1,5 godziny miałam już słoik najpyszniejszych powideł. Powiecie, że słoik to mało, ale w sam raz na bieżące potrzeby, a tą samą metoda przygotujecie także większe ilości powideł- szczegóły znajdziecie w opisie przygotowania, obok składników.

Do moich powideł dodałam kilka goździków, szczyptę (naprawdę malutką) cynamonu i … chlust nalewki malinowej. Tak, dla lepszego smaku ;)