Przepisy
Agaty

Chlebek bananowy (banana bread)

Ciasta, Przepisy
Opis

chlebek bananowy

Dawno już żaden wypiek nie udał mi się tak bardzo, jak ten chlebek. Słowo „chlebek” bierzemy naturalnie w cudzysłów, bo to raczej babka bananowa, ale nazwa się już przyjęła i pewnie nie zmieni.

banana bread- chlebek bananowy

Mój bananowy chlebek jest naprawdę delikatny i sprężysty- jego jedzenie (szczególnie do filiżanki herbaty!) to czysta przyjemność. Dziecię w każdym razie domaga się, żebym piekła go ciągle i ciągle od nowa.

ciasto bananowe banana bread

Najważniejsze przy wypieku takiego chlebka jest, żeby użyte do tego owoce były naprawdę dojrzałe. To muszą być bardzo słodkie, już brązowe banany- takie na jakie zwykle nikt już w domu nie ma ochoty;)

ciasto banana bread

Proporcje na klasyczną foremkę- małe korytko ok. 25 x 10-15 cm.

***

Banany (4 szt) rozgnieć widelcem na gładkie puree.

Do bananów dodaj do olej, jajko, cukier, sól i mleko. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę (opcjonalnie także cynamon). Wymieszaj.

Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką. Na wierzchu ułożyć możesz dla ozdoby przekrojony wzdłuż banan. Piecz w temp. 170 oC przez ok. 60 minut (do „suchego patyczka”)- czas pieczenia może być nieco dłuższy, bo ciasto jest wilgotne.

***

A może masz ochotę na idealne naleśniki z bananami w syropie klonowym? Przepis TUTAJ!

-->