Babka jogurtowa
Niedawno moja koleżanka przyznała się, że nigdy jeszcze nie piekła ciasta i szukała prostego przepisu na coś słodkiego. Od razu pomyślałam o tej babce- nie dość, że jest super pyszna i wilgotna (spokojnie przez 3-4 dni zachowa świeżość), to jeszcze robi się ją błyskawicznie, nie potrzeba nawet miksera!
Babkę jogurtową wzbogaciłam kwaskowatymi owocami świeżej żurawiny, możecie dodać jednak inne owoce (radzę jednak te niezbyt słodkie), jak wiśnie, agrest, porzeczki itp. Świeża żurawina jest o tyle fajna, że ma stosunkowo mało soku, dlatego ładnie zostaje na wierzchu ciasta.
Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce o średnicy ok. 22 cm.
W moim przypadku nie dorównało ani oczekiwaniom, ani ilustracji do przepisu. Plus za to, że da się zjeść bez kwaśnego wyrazu twarzy i nie szło na konkurs. :)