Przepisy
Agaty

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką

Makarony, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

To danie to doskonały dowód na to, że wegańskie danie może być naprawdę sycące i pełne bogatego smaku, a do tego łatwe do przygotowania ze składników dostępnych w każdym spożywczym! Dodatkowo wpisuje się w nurt „zero waste”- wykorzystamy w nim bowiem czerstwe pieczywo- u mnie była to pszenna bułka, ale chleb z ziarenkami też świetnie się nada!

Teraz kalafior- mój ugotowałam na parze, a następnie przesmażyłam na oliwie. Możecie jednak podzielić go na różyczki, skropić oliwą i w temp. 200 oC piec do lekkiego zarumienienia- taki jest moim zdaniem naprawdę pyszny!

Naturalnie możecie użyć dowolnego makaronu, ja postawiłam na moje ukochane,klasyczne spaghetti (jednak wersja gdy zamiast „pasty” ugotujecie dobre ziemniaczane kluseczki „gnocchi” też jest fenomenalna!). No i kruszonka, o której już wspomniałam. Zainspirowałam się tym, że Włosi wykorzystują chleb przesmażony na oliwie jako substytut sera do posypywania dań. Dodaje daniom chrupkości i masę smaku!

Z podanych proporcji nakarmicie 3-4 osoby.