Przepisy
Agaty

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką

Makarony, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

To danie to doskonały dowód na to, że wegańskie danie może być naprawdę sycące i pełne bogatego smaku, a do tego łatwe do przygotowania ze składników dostępnych w każdym spożywczym! Dodatkowo wpisuje się w nurt „zero waste”- wykorzystamy w nim bowiem czerstwe pieczywo- u mnie była to pszenna bułka, ale chleb z ziarenkami też świetnie się nada!

Teraz kalafior- mój ugotowałam na parze, a następnie przesmażyłam na oliwie. Możecie jednak podzielić go na różyczki, skropić oliwą i w temp. 200 oC piec do lekkiego zarumienienia- taki jest moim zdaniem naprawdę pyszny!

Naturalnie możecie użyć dowolnego makaronu, ja postawiłam na moje ukochane,klasyczne spaghetti (jednak wersja gdy zamiast „pasty” ugotujecie dobre ziemniaczane kluseczki „gnocchi” też jest fenomenalna!). No i kruszonka, o której już wspomniałam. Zainspirowałam się tym, że Włosi wykorzystują chleb przesmażony na oliwie jako substytut sera do posypywania dań. Dodaje daniom chrupkości i masę smaku!

Z podanych proporcji nakarmicie 3-4 osoby.

Na patelnię wlej łyżkę oliwy i przesmaż kalafior, aż miejscami się zarumieni. Dopraw sosem sojowym i kurkumą.

Bułkę podziel na mniejsze kawałki, razem z czosnkiem, szczypta soli i resztą oliwy zmiksuj w blenderze na grube okruszki – „kruszonkę”. Wsyp na rozgrzaną patelnię i mieszając co jakiś czas smaż, aż kruszonka się zarumieni i stanie chrupiąca. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Makaron ugotuj „al dente” w osolonej wodzie.

Na patelnię z kalafiorem dodaj ugotowany makaron i chochelkę wody pozostałą po jego gotowaniu. Wymieszaj.

Makaron przełóż na talerze, posyp kruszonką, opcjonalnie skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

-->