Nie raz pisałam już Wam, że uwielbiam wszystkie wypieki z dodatkiem jakiegoś nabiału- czy to twarożek, czy maślanka. Takie ciasta są wilgotne i naprawdę długo utrzymują świeżość. Taka tez jest babka, którą dziś dla Was przygotowałam- idealnie wilgotna, upieczona z naturalnym serkiem kremowym (takim w prostokątnym pudełeczku, jak Philadelphia) w środku.
Do ciasta dodać możecie otartą skórę z pomarańczy, cytryny, albo moją ulubiona wanilię.
Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce (z kominkiem) o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 60 g + do wysmarowania foremki
cukier - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
serek kremowy - 125 g (1 opakowanie)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - duża szczypta
naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj serek, zmiksuj.
Ciągle ubijając, wbijaj po jednym jajku. Dodaj esencję waniliową i sól.
Do masy dodaj suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
Gotowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.
Przepis
Babka z serkiem kremowym
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 60 g + do wysmarowania foremki
cukier - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
serek kremowy - 125 g (1 opakowanie)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - duża szczypta
naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj serek, zmiksuj.
Ciągle ubijając, wbijaj po jednym jajku. Dodaj esencję waniliową i sól.
Do masy dodaj suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
Gotowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.