Przepisy
Agaty

Bananowe placuszki na maślance (bez cukru)

Naleśniki & placuszki, Owoce, Przepisy, Śniadania
Opis

bananowe placuszki bez cukru kuchnia agaty (5)

Jeśli mam w domu mocno dojrzałe banany, w zasadzie od razu wiem, że skończą jako „słodzik” w jakimś daniu. Bo dzięki swojej obłędnej słodyczy, przejrzałe banany doskonale nadają się na zamiennik cukru w niejednym daniu!

bananowe placuszki bez cukru kuchnia agaty (2)

Dziś u mnie placuszki, w sam raz na śniadanie. Słodkie, lekkie (choć przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej). Podałam je z jogurtem greckim i świeżymi owocami. Były tak słodkie, że nie było potrzebny ani syrop klonowy, ani miód. Za to lekka kwasowość jogurtu doskonale uzupełniała każdą porcję.

bananowe placuszki bez cukru kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji usmażycie dobrych 15 placków. Smacznego!

bananowe placuszki bez cukru kuchnia agaty (1)

Do masy dodaj oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.

Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na jasnobrązowy kolor, z obu stron. Ciepłe placuszki podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi owocami.

-->