Przepisy
Agaty

Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym

Przepisy, Ryby & owoce morza, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

sałatka z wędzonym pstrągiem kuchnia agaty (1)

Sałatka to u mnie w domu zwykle mniej lub bardziej przypadkowy zbiór tego, co znajdę w lodówce. Czasami jednak sałatka to coś więcej niż mix sałaty lodowej i pomidorów. Czasami sałatka może być prawdziwą eksplozją smaku!

sałatka z wędzonym pstrągiem kuchnia agaty (2)

Dziś pożywna sałatka z jajkiem, moim ulubionym wędzonym pstrągiem i lekkim sosem jogurtowym. Świetnie nada się na przystawkę przed dobrym obiadem, na drugie śniadanie do pracy nada się jednak także doskonale!

sałatka z wędzonym pstrągiem kuchnia agaty (3)

Jako bazy użyłam sałaty rzymskiej, jednak właściwie każda zielenina się tu sprawdzi!

sałatka z wędzonym pstrągiem kuchnia agaty (4)

Proporcje na 3-4 porcje.

Jogurt zmiksuj z natką pietruszki i szczypiorem na gładki sos. Dopraw do smaku.

Na talerzach rozłóż pokrojoną sałatę. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki ogórek oraz piórka cebuli.

Pstrąga podziel (placami) na mniejsze kawałki, oczyść ze skóry i ości. Dodaj do sałaty wraz z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Całość polej sosem, ewentualnie dopraw do smaku.

-->