Przepisy
Agaty

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

Ciasta, Desery, Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny
Opis

 

jogurtowe babeczki z porzeczkami kuchnia agaty (5)

Bardzo lubię wszystkie wypieki z dodatkiem jogurtu. Można dodać do nich mniejszą ilość tłuszczu, a cały czas pozostają przyjemnie wilgotne.

jogurtowe babeczki z porzeczkami kuchnia agaty (4)

Dziś upiekłam bardziej „baby” niż babeczki, są ogromne :) Z proporcji na ciasto wyszło mi ich tylko 6. Możecie jednak wykorzystać ten sam przepis i upiec jedną babkę w foremce np. korytku lub klasyczne muffinki- otrzymacie ich ok. 15 sztuk.

jogurtowe babeczki z porzeczkami kuchnia agaty (2)

Do moich babeczek dodałam porzeczki, możecie z powodzeniem zastąpić je malinami czy jagodami (owoce mogą być nawet mrożone).

jogurtowe babeczki z porzeczkami kuchnia agaty (1)

Do masy dodaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową. Krótko mieszaj, aby składniki tylko się połączyły.

Do ciasta dodaj połowę porzeczek, lekko wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremek na muffinki lub „korytka” do babki.

Na wierzchu posyp resztę porzeczek.Małe babeczki piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, duże ciasto- ok. 45 minut w temp. 180 oC.

-->