Barszcz ukraiński
Jeśli się głębiej zastanowić, burak to moje ukochane warzywo! I to podobno już od czasów dzieciństwa. Dla mnie burak- to jest to!
Najlepsze są buraki pieczone- zawijasz w folię kilka sztuk, wrzucasz do piekarnika i czekasz, aż staną się miękkie. Zwykle po ok. godzinie buraczki są gotowe. Dzięki pieczeniu w skórce są najsłodsze na świecie i pełne smaku. Cudowne.
Dziś przepis na zupę z mojej pierwszej dziesiątki- barszcz ukraiński. Garnek pełen warzyw i buraczanego smaku. Samo dobro- u mnie w wersji z ciecierzycą i papryką. A co!
- buraki - 5 szt, upieczone (szczegóły poniżej)
- włoszczyzna - 1 pęczek
- ciecierzyca - 3/4 szklanki, ugotowana
- papryka czerwona - 1 szt
- ziemniaki - 3 szt
- kurczak - opcjonalnie, do ugotowania wywaru
- ziele angielskie - 3 szt
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- liść laurowy - 3 szt
- sól, pieprz - do smaku
- koperek - 1 pęczek
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- do smaku - sok z cytryny, cukier
Z włoszczyzny i kurczaka (opcjonalnie) z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu ugotuj wywar.
Buraki (ze skórką) umyj, owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC. Piecz, aż staną się miękkie przez ok. 1-2 godziny (w zależności od wielkości). Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Z wywaru wyjmij warzywa i pokrój w małe kawałki.
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj w przygotowanej bazie do zup wraz z pokrojoną papryką. Dodaj wcześniej ugotowaną (lub z puszki) ciecierzycę oraz z powrotem włoszczyznę, a także utarte buraki. Gotuj 10 minut.
Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym, a w razie konieczności odrobiną soku z cytryny lub cukru. Dodaj posiekany koperek. Podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego mięsa, jeśli przygotowywałeś wywar mięsny.
-
Ok. 2-3 litry zupy
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Podane proporcję są na 1L, 2L wywaru ?