Przepisy
Agaty

Barszcz ukraiński

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Warzywa, Zupy
Opis

barszcz ukraiński (1)

Jeśli się głębiej zastanowić, burak to moje ukochane warzywo! I to podobno już od czasów dzieciństwa. Dla mnie burak- to jest to!

barszcz ukraiński (4)

Najlepsze są buraki pieczone- zawijasz w folię kilka sztuk, wrzucasz do piekarnika i czekasz, aż staną się miękkie. Zwykle po ok. godzinie buraczki są gotowe. Dzięki pieczeniu w skórce są najsłodsze na świecie i pełne smaku. Cudowne.

barszcz ukraiński (2)

Dziś przepis na zupę z mojej pierwszej dziesiątki- barszcz ukraiński. Garnek pełen warzyw i buraczanego smaku. Samo dobro- u mnie w wersji z ciecierzycą i papryką. A co!

barszcz ukraiński (5)

Buraki (ze skórką) umyj, owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC. Piecz, aż staną się miękkie przez ok. 1-2 godziny (w zależności od wielkości). Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Z wywaru wyjmij warzywa i pokrój w małe kawałki.

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj w przygotowanej bazie do zup wraz z pokrojoną papryką. Dodaj wcześniej ugotowaną (lub z puszki) ciecierzycę oraz z powrotem włoszczyznę, a także utarte buraki. Gotuj 10 minut.

Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym, a w razie konieczności odrobiną soku z cytryny lub cukru. Dodaj posiekany koperek. Podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego mięsa, jeśli przygotowywałeś wywar mięsny.

-->