Zupa botwinka
Są takie potrawy, które kojarzą mi się z konkretną porą roku (wczesne lato) i miejscem (dom), a nawet konkretnym sposobem podania (młode ziemniaki na osobnym talerzyku:)- tak właśnie opisałabym zdrową, pyszną i moją ulubioną botwinkę!
Botwinka to lekka zupa (przygotowuję ją w wersji bezmięsnej) z młodych liści buraczków. Warzywny wywar, liście przesmażone na maśle, a do tego zestaw moich ulubionych dodatków: młode ziemniaki, duuużo koperku, szczypioru plus jajko na twardo. Często dodaję też okrasę z uduszonej cebulki (czasem z dodatkiem przesmażonego na chrupko boczku lub dojrzewającej szynki). Szalenie lubię ten słodko- słony kontrast!
Oczywiście botwinka może być również ugotowana bardziej klasycznie, na wywarze mięsnym.
Jeśli macie za dużo liści botwiny, polecam przygotować z nich chłodnik litewski- przepis znajdziecie O TU.
Proporcje zupy na ok. 4 porcje.
Super smaczneee