Przepisy
Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Desery, Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Nie wiem, jak to możliwe, ale mimo ogromnych ilości zjedzonych w czasie Świąt słodyczy wcale nie mam dość, a nawet- chcę więcej! Dziś śniadaniowo-przekąskowa propozycja pachnąca już na odległość tropikami. Małe, słodkie bułeczki pełne kokosowego nadzienia. Jeszcze ciepłe smakują zupełnie jak klasyczne kokosanki. Po ostudzeniu mogą z powodzeniem być podstawą lekkiego podwieczorku. Superłatwa do zrobienia brazylijska klasyka.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokryć równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na ok. 12 części, ułożyć je w nasmarowanej masłem foremce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem, piec do zezłocenia (15-20 minut) w temp. 200 oC.

-->