Przepisy
Agaty

Bułeczki z bakaliami

Pieczywo, Przepisy, Śniadania
Opis

Mam wielką słabość do słodkich śniadań. Choć nie, to nie do końca prawda. Śniadanie może być wytrawne, tylko kończyć powinno się słodkim akcentem. Bułeczka z dżemem nadaje się do tego idealnie. Też tak macie?

Jeśli naprawdę lubicie słodkie wypieki, bułeczki z bakaliami na pewno Was zachwycą! Są miękkie, pełne suszonych owoców, rewelacyjne jedzone po prostu z masłem, nawet konfitura nie jest niezbędna!

 

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 bułeczek.

Mleko podgrzej, aż będzie letnie.

W dużej misce połącz mąkę, mleko, drożdże olej/roztopione masło, cukier i sól. Wyrób lekkie, gładkie ciasto (najwygodniej robić to mikserem wyposażonym w hak).

Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj wszystkie składniki (wystarczy z grubsza połączyć je ręką). Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na 10 równych porcji. Każdą uformuj na kształt kuli.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie luźno przykryj folią. Odstaw na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz tez wierzch posypac grubym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują podane lekko jeszcze ciepłe :)

 

-->