Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i drożdże (plus ewentualne dodatki smakowe), wymieszaj. Wlej wodę i mieszaj przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryj (talerzem lub folią) i odstaw do wyrośnięcia e temp. pokojowej na 12 – 18 godzin (noc).
Po tym czasie blat kuchenny oprósz mąką i wyłóż ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złóż boki ciasta do środka tworząc kulę.
Przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, oprósz ją mąką, połóż na niej ciasto łączeniem do dołu. Przykryj ciasto pozostałymi bokami ściereczki i zostaw w ciepłym miejscu na 1 – 2 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzej piekarnik do 250 oC z przykrytym garnkiem żaroodporny np. żeliwny w środku (ustawionym na ok. 1/3 wysokości).
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjmij gorący garnek z piekarnika i zdejmij jego pokrywę. Umieść ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykryć, piec chleb przez 30 minut. Zdejmij pokrywę i piecz dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, przez 15 – 30 minut.
Wyjmij garnek z chlebem z piekarnika, otwórz,a po kilku minutach podważ chleb nożem i wyjmij go z garnka. Ostudź na kratce, krój dopiero po ostudzeniu.
Mam pytanie – robiłam i ten chleb i ten z rozmarynem ale ciasto nie chce wyrosnąć :( Stawiałam specjalnie przy napalonym kominku, mimo to prawie wcale nie urosło :( Co robię źle? dodałam świeże drożdze jak pisałaś, rozmieszane z wodą ale chyba zrobiłam błąd bo woda nie była ciepła :/ a i chyba za dużo jej zrobiłam. Chciałabym częściej piec takie chlebki ale niestety cały rok w kominku nie palę, pozatym nawet stojąc nawet przy kominku, niewiele to pomaga :/ Mam wypiekacz do chleba ale to to nie to samo co chleb z piekarnika. Mogę prosić o proporcje na duży chleb?
pozdrawiam