Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
Przepis na ten chleb wzięłam z Kwestii Smaku i od razu pokochałam! Jejku, jak ja lubię rzeczy proste w przygotowaniu i pyszne równocześnie!
Piekłam go już z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, żytniej, z oliwkami i pomidorami- efekt za każdym razem jest więcej niż zadawalający.
Poza tym, to pierwszy chleb, jaki upiekłam od roku, czyli od czasu gdy na świecie pojawił się Jaś. Przy nim trudno tak zaplanować sobie dzień, żeby znalazł się w nim czas na odgazowywanie ciasta :)
Mam pytanie – robiłam i ten chleb i ten z rozmarynem ale ciasto nie chce wyrosnąć :( Stawiałam specjalnie przy napalonym kominku, mimo to prawie wcale nie urosło :( Co robię źle? dodałam świeże drożdze jak pisałaś, rozmieszane z wodą ale chyba zrobiłam błąd bo woda nie była ciepła :/ a i chyba za dużo jej zrobiłam. Chciałabym częściej piec takie chlebki ale niestety cały rok w kominku nie palę, pozatym nawet stojąc nawet przy kominku, niewiele to pomaga :/ Mam wypiekacz do chleba ale to to nie to samo co chleb z piekarnika. Mogę prosić o proporcje na duży chleb?
pozdrawiam