Przepisy
Agaty

Chlebowe placuszki z jarmużem

Dodatki, Naleśniki & placuszki, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

Wiele miesięcy temu oglądałam program prowadzony przez Jacques Pépin, jednego z  moich ulubionych chefów. Pokazywał w nim „galette” rustykalne placuszki przyrządzone na bazie suchego pieczywa. Od tego czasu co jakiś czas gości na naszym stole jakaś wariacja na temat.

galette (5)

Tym razem wykorzystałam moje ulubione zimowe warzywo- jarmuż.

galette (2)

galette (3)

Składniki placuszków są o tyle proste, co dowolne. Pieczarki, cukinia, cebula- co macie pod ręką! To prawdziwa „ekonomia gastronomii”.

galette (1)

 

Jarmuż dodaj do chleba z cebulą, wlej mleko (1/2 szklanki), jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dobrze wymieszaj i w razie konieczności (jeśli masę trudno będzie połączyć), dodaj resztę mleka.

Formuj kotleciki wielkości wnętrza dłoni. Smaż na oleju na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło.

Proporcje dla 2-3 osób.

-->