Ciastka francuskie z jabłkami
Takie ciasteczka to jeden z moich ulubionych deserów. Jestem wielką fanką ciasta francuskiego, które w połączeniu z aromatycznymi jabłkami staje się naprawdę fantastyczne. Nadzienie pachnie cynamonem, ma w sobie oprócz jabłek także rodzynki. Ciastka smakują cudownie jedzone lekko ciepłe lub na zimno.
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłka - 2 sztuki
- rodzynki - 2 łyżki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- cukier - do smaku, w zależności od słodyczy użytych jabłek
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, dodaj 1/3 szklanki wody, rodzynki, cynamon i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną, nie będą jednak rozgotowane. Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do jabłek i dokładne rozmieszaj. Przestudź.
Z zimnego ciasta wykrój kwadraty. Na kwadracie ułóż na środku nadzienie, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Sklej brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem, natnij nożem poprzeczne linie (przez nie ucieknie nadmiar pary wodnej z nadzienia). Piecz w temp. 220 oC do zezłocenia wierzchu.
Super – uwielbiam ciasto francuskie! na pewno spróbuję :)
oczywiście obserwuję!
Pozdrawiam :*
Pycha :) Też uwielbiam wszelkie wytwory z ciasta francuskiego :) Identycznie robię też ciastka z kremem czekoladowym :)
Pozdrawiam
Fantastyczny przepis. Też bardzo lubię te ciastka:)
wyglądają cudnie, ja robię podobne tylko zamiast kwadratów sklejam brzegi ciasta w trójkąciki
Idealne do popołudniowej kawy….:)
Właśnie wypróbowałam przepis. Pyyycha. pozdrawiam
Też uwielbiam ciasto francuskie :) A z jabłkami w szczególności :)
Pyszności, uwielbiam ciasto francuskie, kupuję w wersji light(jest w lidlu), i jabłuszka mam już dojrzałe, czas na takie ciastka:)
Rewelacja, nic dodać nic ująć :)
Właśnie próbowałam ciasteczek. Wyszły super, szczególnie biorąc pod uwagę jak niewiele trudu i czasu trzeba poświęcić na ich wykonanie. Mąż był zachwycony :))
[…] serwuję je z dodatkiem jabłek (jak np. TU) lub ze zwykłym […]
Mozna dodac rozmrozone malny lub truskawki zamiast jablek?
-
Tak, proszę jednak zwiększyć x2 ilość mąki ziemniaczanej.
Wczoraj piekłam. Moi goście zachwyceni. Wyszły przeptszne. Dziękuję.:)
Przepis udostępniam dalej.:)
-
Dziękuję, niezwykle mi miło!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Wyglądają bardzo smakowicie, aż muszę się iść napić, ponieważ zaschło mi w ustach!