Przepisy
Agaty

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Niewiele połączeń lubię tak bardzo, jak ciasto z wiśniami. Deser złamany lekko kwaskowaty posmakiem tych owoców nie może być zły!

To ciasto drożdżowe jest niezwykle proste do przygotowania, jeśli nie macie pod ręką wiśni (choć polecam się w nie zaopatrzyć ;), użyjcie innych sezonowych owoców jak porzeczki czy maliny.

Ciasto przygotowałam w foremce ok. 20 x 30 cm.

Tak wyrośnięte ciasto przełóż (pozostawiając sobie ok. 5 łyżek w misie) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wiśnie (bez pestek) połącz z mąka ziemniaczaną i rozłóż na wierzchu.

Pozostałą w misie część ciasta połącz z brązowym cukrem i mąką, rozetrzyj dłońmi i delikatnie rozłóż na owocach.

Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

-->