Przepisy
Agaty

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym

Ciasta, Czekolada, Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Chyba nadeszła już ta pora roku, kiedy zwiększa się u mnie gwałtowanie zapotrzebowanie na czekoladowe desery. Brak słońca trzeba sobie czymś rekompensować… :)

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym (3)

Nie ma przy tym łatwiejszej drogi, niż upieczenie blaszki babeczek, to taki zestaw w sam raz- 12 muffinek do popołudniowej kawy.

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym (1)

Jako dodatek wybrałam lekki, krem na bazie masła orzechowego i kremowego serka.

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym (2)

Proporcje na 12-14 szt babeczek

Połącz suche składniki- mąkę, kakao, sodę, połowę wsyp do ubijanej masy. Wlej mleko, wymieszaj.

Dodaj drugą połowę suchych składników, wlej gorącą wodę, wymieszaj.

Gotowe ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Piecz ok.. 20 minut w temp. 200 oC.

Krem: Masło ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki kremu i miksuj, aż wszystkie dokładnie się połączą, a krem będzie puszysty. Nakładaj na ostudzone babeczki rękawem cukierniczym lub smaruj nożykiem.

-->