Przepisy
Agaty

Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami

Przekąski, Przepisy, Ryby & owoce morza
Opis

Ze śledziami to jest tak, że kocha się je miłością wielką, lub równie szczerze nienawidzi. Ja dopiero niedawno przeszłam na jasną stronę i zaczęłam je doceniać. Śledzie to jednak jedno, matiasy zaś to zupełnie inna bajka.

Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami (1)

W naszych sklepach kupujemy zwykle „a la matiajsy”, tym razem udało mi się trafić na te prawdziwe, holenderskie i delikatne- matiasy, właśnie.

Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami (5)

Przyrządziłam je w lekkim sosie na bazie śmietanki, a przyprawiłam chrupiącymi dodatkami- bardzo cienko pokrojonymi- kwaskowatym jabłkiem, selerem naciowym, cebulą i kiszonym ogórkiem. Pyyycha!

Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami (3)

Wszystkie dodatki bardzo cienko pokrój (najlepiej na tarce-mandolinie). Matiasy pokrój w ok. 3 cm kawałki.

Na mały półmisek wlej śmietanowy sos, ułóż na nim kawałki śledzi i pozostałe dodatki. Schłódź przed podaniem w lodówce przed kilka godzin. Wierzch oprósz świeżo mielonym pieprzem.

-->