Przepisy
Agaty

Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą

Naleśniki & placuszki, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Dziś o tym, że i w kuchni ważny jest zmysł małego ekonomisty. O tym, że nie wolno niczego marnować, i że z pozornych „resztek” można wyczarować naprawdę pyszne dania.

Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą (3)

Tym razem za bazę posłużyła mi porcja gotowanej wołowiny, z której przygotowałam wcześniej esencjonalny rosół. Mięso plus ugotowane warzywa stały się bazą nadzienia do delikatnych naleśników. Naprawdę pysznego i solidnego obiadowego dania.

Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą (1)

Takie „resztkowe” gotowanie ma jeszcze jeden plus, zajmuje zwykle mniej czasu niż przyrządzanie potraw od podstaw, przecież tu zawsze „coś” jest już ugotowane!

Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą (9)

Proporcje na ok. 10 szt

Mięso zmiksuj ( w robocie kuchennym) z warzywami na gładką pastę. Dodaj do niej przecier pomidorowy, natkę pietruszki i odsączoną z zalewy fasolkę. Wymieszaj, przypraw do smaku.

Gotowym farszem nadziewaj naleśniki, obsmaż je następnie na oliwie, na złoto z obu stron, aby były chrupiące.

-->