Super proste ciasto, bez miksera. Wystarczy miska, łyżka i dosłownie 10 minut, by upiec ciasto- ciasto naprawdę pyszne!
Miękkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe, pysznie kokosowe. Wystarczy kawałek do kawy, by w mgnieniu oka poczuć absolutną błogość. Ach, te czekoladowe endorfiny … :)
Proporcje na małą foremkę, ok.20 x 20 cm.
Składniki:
kakao ciemne - 1/2 szklaki
cukier - 1 szklanka
wiórki kokosowe - 1 szklanka
olej - 1/2 szklanki (zwykły np. rzepakowy lub kokosowy)
mąka pszenna - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
jajko - 2 szt
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka z olejem i cukrem oraz solą. Ubij lekko (ręczną trzepaczką) lub po prostu dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i 3/4 szklanki wiórków kokosowych.
Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, niedużej ok. 20x 20cm. Na wierzchu rozsyp pozostałe (1/4 szklanki) wiórków kokosowych. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC (ciasto ma być miękkie, ale nie surowe).
Przepis
Kokosowe brownie
Składniki:
kakao ciemne - 1/2 szklaki
cukier - 1 szklanka
wiórki kokosowe - 1 szklanka
olej - 1/2 szklanki (zwykły np. rzepakowy lub kokosowy)
mąka pszenna - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
jajko - 2 szt
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka z olejem i cukrem oraz solą. Ubij lekko (ręczną trzepaczką) lub po prostu dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i 3/4 szklanki wiórków kokosowych.
Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, niedużej ok. 20x 20cm. Na wierzchu rozsyp pozostałe (1/4 szklanki) wiórków kokosowych. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC (ciasto ma być miękkie, ale nie surowe).
Czy może być jeszcze inny olej niż podany w przepisie? np. słonecznikowy ? ;D