Korzenne kruche ciasteczka
Szybkie w przygotowaniu, niezwykle kruche i naprawdę pyszne ciasteczka przypominające mi szwedzkie ciastka “pepparkakor”. Siedzę właśnie zajadając jedno po drugim i oderwać się od nich nie mogę!
Tak to już jednak jest, że z początkiem grudnia dajemy sobie małą dyspensę na słodycze i tak aż do stycznia spędzamy czas w oparach cynamonu i mielonego imbiru.
Przygotowanie do Świąt czas już zacząć, z podanej ilości ciasta przygotujecie z powodzeniem przynajmniej 5-6 blach ciasteczek.
- cukier - 2 szklanki
- cukier brązowy - 1 szklanka
- mąka pszenna - 7 szklanek
- masło - 160 g
- soda - 2 łyżeczki
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
- melasa - 3 łyżki
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka (mielony)
- kardamon - 1/2 łyżeczki (mielony)
- jajko - 4 szt
Masło zmiksuj z oboma rodzajami cukru. Ciągle ubijając, dodawaj kolejno jajka. Dolej melasę.
Połącz z suchymi składnikami- mąką (dodawaną w dwóch partiach), solą, sodą oraz przyprawami korzennymi.
Gotowe ciasto wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj cienko (ok.5 mm). Wykrawaj dowolne kształty i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200oC ok. 5 minut (w zależności od wielkości ciastek). Gotowe ciasteczka możesz dodatkowo polukrować (choć już same w sobie są słodkie i pyszne!).
-
Jeszcze nie wiadomo:) Ale są bardzo kruche, więc sądzę że z przechowywaniem ich nie powinno być żadnych problemów!
Czy można czymś zastąpić melasę?
-
Ewentualnie miodem, ale ciasteczka będą jaśniejsze.
Chrupałabym :D
Ciasteczka wyszły w smaku pyszne ale troszkę zbyt twarde :( nie wiem dlaczego… Co może być tego przyczyną?
Jakie ładne :-)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
pycha:) A czy wiadomo jak długo mogą leżakować? Jak długo zachowują świeżość?