Klasyczny jabłecznik (bez miksera)
“Bez miksera” to w moim osobistym rankingu przepisów słowo klucz. Oznacza, że mam mało pracy, mało zmywania i ekspressowo gotowe ciasto. Sytuacja idealna!
Dziś jabłecznik. Chociaż raczej to jabłka w cieście, bo ten placek jest ich aż pełen!
Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i … koniec pracy! Nie zdziwcie się jednak, surowe ciasto jest naprawdę gęste. Jabłka wymieszałam z nim po prostu ręką- tak jest najłatwiej!
Proporcje na foremkę/tortownice o ok. 25 cm średnicy.
- olej roślinny - 125 ml, np. rzepakowy
- jajko - 2 szt
- mleko - 100 ml
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jabłko - 3 szt
- mąka pszenna - 275 g
- cukier - 180 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - szczypta
- płatki migdałów - 4 łyżki
W misce połącz mąkę, cukier, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dolej wymieszane mleko, jajka, esencję waniliową oraz olej. Wszystko wymieszaj łyżką/łopatką.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ciasta (najwygodniej wymieszać składniki ręką- ciasto jest gęste).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ślicznie dziekuje za ten przepis :)
Muszę przyznać, że wypieki nigdy nie były moją mocną stroną. Bardzo zalezalo mi, aby przygotować coś dobrego dla gości.. i udało się :) Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, plusem jest brak używania miksera. Użyłam oleju kokosowego, nie byłam pewna jak to wyjdzie, ale efekt jest naprawdę ok. Ciasto troszkę za bardzo przypaliło się z góry, te migdały i wierzch, nie wiem czego mogła być to wina? Piekłam w 180, później zmniejszyłam do 150 stopni, gdy zauważyłam zbyt duże zarumienienie i piekłam jakies 5-10min dłużej niż w przepsie i wyszło dobre. Ciasto lekko wilgotne w środku :) Podaje z lodami waniliowymi i efekt jest niesamowity. Po prostu pyszne. Jeszcze raz bardzo dziekuje :)
Prowadzi Pani bardzo ciekawa stronę, na pewno skorzystam jeszcze z innych przepisów :)