Klasyczny jabłecznik (bez miksera)
„Bez miksera” to w moim osobistym rankingu przepisów słowo klucz. Oznacza, że mam mało pracy, mało zmywania i ekspressowo gotowe ciasto. Sytuacja idealna!
Dziś jabłecznik. Chociaż raczej to jabłka w cieście, bo ten placek jest ich aż pełen!
Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i … koniec pracy! Nie zdziwcie się jednak, surowe ciasto jest naprawdę gęste. Jabłka wymieszałam z nim po prostu ręką- tak jest najłatwiej!
Proporcje na foremkę/tortownice o ok. 25 cm średnicy.
Ślicznie dziekuje za ten przepis :)
Muszę przyznać, że wypieki nigdy nie były moją mocną stroną. Bardzo zalezalo mi, aby przygotować coś dobrego dla gości.. i udało się :) Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, plusem jest brak używania miksera. Użyłam oleju kokosowego, nie byłam pewna jak to wyjdzie, ale efekt jest naprawdę ok. Ciasto troszkę za bardzo przypaliło się z góry, te migdały i wierzch, nie wiem czego mogła być to wina? Piekłam w 180, później zmniejszyłam do 150 stopni, gdy zauważyłam zbyt duże zarumienienie i piekłam jakies 5-10min dłużej niż w przepsie i wyszło dobre. Ciasto lekko wilgotne w środku :) Podaje z lodami waniliowymi i efekt jest niesamowity. Po prostu pyszne. Jeszcze raz bardzo dziekuje :)
Prowadzi Pani bardzo ciekawa stronę, na pewno skorzystam jeszcze z innych przepisów :)