Pleśniak
Pleśniak– łatwy przepis na ciasto!
Muszę przyznać, że mam pewien żal do osoby, która jedno z moich ulubionych ciast nazwała (nie oszukujmy się!)… niezbyt elegancko. Oto przed Państwem PLEŚNIAK, placek który ubóstwiam nade wszystko Bo czy można się oprzeć maślanemu, kruchemu ciastu, miękkiej bezowej piance i odrobiną kontrastujących ze słodyczą ciasta kwaskowatych owoców? Od razu odpowiadam: nie, nie ma takiej możliwości! :)
Jak już wspomniałam wyżej PLEŚNIAK to ciasto warstwowe (bardzo przy tym szybkie do przygotowania!). Mamy tu spód z kruchego ciasta, ubite na bezę białka, a pomiędzy nimi owoce. Warto, żeby były lekko kwaskowate. Moja babcia dawała wiśnie, ja wykorzystałam śliwki, możecie posmarować też ciasto po prostu dżemem. Świetnie sprawdzi się dżem z czarnych porzeczek. Żeby warstwa owocowa miała bardziej intensywny kolor użyłam kilku łyżek ciemnego dżemu porzeczkowego i przekrojonych na połowę, wypestkowanych świeżych śliwek.
Moja babcie surowe ciasto na pleśniaka lekko zamrażała, a gdy było twarde tarła je na dużych oczkach- tak przygotowywała zarówno spód jak i kruszonkę na wierzch ciasta. Ja po prostu zostawiam połowę ciasta w momencie gdy je robię- zagniatam tylko połowę, którą wykładam dno foremki, a porcją na przeznaczoną na wierzch po prostu posypuję na górze.
Z podanych proporcji upieczecie ciasto w foremce o wymiarach ok. 20×30 cm.
Pyszne ciasto !