To zdecydowanie pyszny i zdrowy, domowy deser. Pełen owoców i smaku lata. Nie jest to klasyczny kisiel, nie gotowałam go bowiem na samym soku, ale zmiksowałam całe truskawki.
Porcje podałam ze wszystkim, co dojrzewa teraz na krzaczkach i drzewach. Istna eksplozja smaków i zapachów!
Sugeruję, żebyście dodali do środka poziomki. W duecie z truskawkami są obłędnie dobre!
Proporcje na 2-3 porcje.
Składniki:
truskawki - 200 g
woda - 1/2 szklanki + 2 łyżki
cukier - do smaku, ok. 2 łyżek
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
poziomki - 1/2 szklanki
owoce jagodowe - do podania
Przygotowanie:
Truskawki zmiksuj z wodą, wlej do garnuszka. Dodaj cukier, podgrzewaj do zagotowania.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do gotujących się owoców, dokładnie rozmieszaj. Po 2 minutach wyłącz ogień. Ewentualnie dopraw dodatkowym cukrem.
Poziomki włóż do szklaneczek, zalej kisielem. Podawaj ciepły lub schłodzony z owocami leśnymi.
Przepis
Domowy kisiel truskawkowy
Składniki:
truskawki - 200 g
woda - 1/2 szklanki + 2 łyżki
cukier - do smaku, ok. 2 łyżek
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
poziomki - 1/2 szklanki
owoce jagodowe - do podania
Przygotowanie:
Truskawki zmiksuj z wodą, wlej do garnuszka. Dodaj cukier, podgrzewaj do zagotowania.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do gotujących się owoców, dokładnie rozmieszaj. Po 2 minutach wyłącz ogień. Ewentualnie dopraw dodatkowym cukrem.
Poziomki włóż do szklaneczek, zalej kisielem. Podawaj ciepły lub schłodzony z owocami leśnymi.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do gotujących się owoców, dokładnie rozmieszaj. Po 2 minutach wyłącz ogień. Ewentualnie dopraw dodatkowym cukrem.
Poziomki włóż do szklaneczek, zalej kisielem. Podawaj ciepły lub schłodzony z owocami leśnymi.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
nie ma to jak domowy kisiel :) szczególnie w takich letnich smakach!