Przepisy
Agaty

Pudding z tapioki z czereśniami

Desery, Przepisy
Opis

pudding z tapioki z czereśniami (5)

Mam sporą słabość do wszelkich legumin, kremów i puddingów- uwielbiam gładką konsystencję tych delikatnych deserów.

pudding z tapioki z czereśniami (1)

 

 

Tapiokę pokochałam od pierwszej łyżeczki. Te miękkie, kleiste ziarenka mogłabym jeść codziennie. Tą porcję przygotowałam jak klasyczny deser- z dodatkiem mleka i laski wanilii, a do nich królowe czerwca- słodkie czereśnie ugotowane ze szczyptą cynamonu i goździkami.

pudding z tapioki z czereśniami (7)

 

Taki deser smakuje świetnie podany tak na gorąco, jak i ostudzony.

pudding z tapioki z czereśniami (6)

Proporcje na ok. 4 porcje

Czereśnie wypestkuj, dodaj wodę, cukier i przyprawy, gotuj kilka minut na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w małej ilości zimnej wody, wlej do owoców, dokładnie rozmieszaj. Doprowadź do wrzenia.

Pudding z tapioki podawaj polany owocowym sosem.

 

-->