Dorsz pieczony pod ziołową kruszonką
Na danie podane z bułka tartą posmażoną na maśle mówi się „po polsku”. To nasz mały wkład w światową kulturę jedzenia. Przy okazji nie znam nikogo, kto tego chrupiącego dodatku do kalafiora czy fasolki szparagowej by nie lubił.
Dziś mały „twist”, też jest bułka i też jest chrupiąco, ale chrupie posypka na delikatnym dorszu.
Nie będzie duży zaskoczeniem, jeśli powiem, że ryba w tej chrupiącej formie jest szczególnie lubiana przez dzieci, staje się mniej nudna, a jej pieczenie powoduje, że jest nie tylko delikatna , ale i (co dla mnie bardzo ważne!) unikamy w domu intensywnego zapachu smażonych filetów. Same plusy- więc do dzieła!
Kruszonkę przygotować możecie według własnego gustu- z dodatkiem czosnku, rozmaryny, tymianku, smakowych oliw…
Jako dodatek do dania proponuję delikatne puree z ziemniaków i kalafiora.
Danie rewelacja ! Mój 5-letni syn nie mógł zjeść bo wciąż powtarzał „jakie pyszne”