Domowe pesto, bruschetta z mozzarellą i warsztaty do wygrania
Nie znam chyba Polaka, który kuchni włoskiej nie wymieniałaby w grupie swoich ulubionych. Pizza, spaghetti, gnocchi- któż z nas ich nie kocha?!
Kuchnia włoska to klasyczne połączenia smaków ze składnikami wysokiej jakości. tylko i aż tyle. Prosta recepta, by na talerzu wylądowała prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!
Dziś proponuję jedną z moich ulubionych przystawek: to chrupiąca grzanka (podpieczona z dodatkiem dobrej oliwy), rozpływająca się w ustach mozzarella, świeże pomidory i intensywne w smaku, domowe pesto.
Pesto w oryginalnej, włoskiej wersji to bazylia, orzeszki piniowe, oliwa, czosnek i dojrzewający ser- parmezan (Parmigiano-Reggiano). Pozwolę sobie w tym miejscu na małe odejście od włoskiej tradycji i zachęcę do eksperymentowania. Bazylię spróbujcie zastąpić pikantną rukolą czy nawet natką młodej marchewki. Zamiast pinii- uprażcie pestki dyni lub orzechy włoskie. Kuchnia włoska to przecież także doskonała baza do zabawy z lokalnymi smakami!
Podążając tym tropem, w zeszłym roku razem z marką Galbani zorganizowaliśmy warsztaty kuchni włoskiej właśnie. Kleiłyśmy na nich ravioli, jadłyśmy tiramisu i chrupiące bruschetty. W tym roku akcję powtarzamy!!!
Niecierpliwie czekam więc na Wasze zgłoszenia do tegorocznej edycji wspólnego, włoskiego gotowania pod patronatem Galbani! Warsztaty odbędą się w Bydgoszczy 03.09. br. Aby wziąć w nich udział, należy pozostawić pod tym postem odpowiedź na proste pytanie: jakie jest Twoje ulubione włoskie danie, co najlepszego jadłeś/-aś na włoskich wakacjach, jakie jest Twoje włoskie kulinarne marzenie? Krótko mówić niech komentarze opływają oliwą, pachną bazylią i smakują najlepszymi serami wprost z Italii!
Na odpowiedzi czekam do północy 26.08 br. Spośród głoszeń wybiorę 4, których autorów zaproszę na autorskie warsztaty, z których nakręcimy przesmaczny film!
Zatem do dzieła, popuśćcie wodze włoskiej, kulinarnej wyobraźni!
________
Serdecznie dziękuję ze wszystkie zgłoszenia! Maile do Zwycięzców wysłane zostały na ich adresy mailowe podane w komentarzach 28.08 br. Gratuluję! :)
Chociaż we Włoszech króluje pasta, czyli wszelkiego rodzaju makarony, to dla mnie prawdziwa włoska potrawa to sałatka caprese! Niestety taka sałatka przyrządzona na polskiej ziemi nie ma już takiego czaru jak ta zrobiona w Italii ;) W moich wspomnieniach dokładnie utrwalił sie smak fantastycznie dojrzałych pomidorów i przepięknie pachnącej bazylii! Do tego prawdziwa mozzarella ze świeżego mleka! Dla mnie to jest właśnie esencja włoskiej kuchni!