Przepisy
Agaty

Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

Nazwać to danie rybą w sosie pomidorowym byłoby sporym nietaktem. Kilka prostych składników składa się tu bowiem na naprawdę pyszne, a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania danie, idealne na elegancki obiad.

Użyłam polędwiczek z dorsza, ale możecie je zastąpić filetem innej białej, delikatnej ryby.

Do przygotowania sosu najlepiej wybrać słodkie pomidory koktajlowe (np. malinowe- też występują w „mini wersji”). ta słodycz jest w sosie niezbędna, bo wytrawne nuty wnosi zarówno wino, jak i dodane do sosu kapary. W ostateczności dodajcie na koniec gotowania, do smaku, odrobinę cukru. Smak musi się dobrze równoważyć!

Ps. Dodatek bagietki- do wyjedzenia resztek sosu- wręcz obowiązkowy! ;)

Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek, lekko przesmaż. Dodaj pokrojone na połówki pomidory. Wlej wino. Duś, aż pomidory będą miękkie, nie będą się jednak rozpadać. Dodaj kapary i połowę bazylii.

Gdy sos zacznie gęstnieć (gotuj go na sporym ogniu), dodaj masło. Dopraw Do smaku.

Gorącym sosem polej rybę, posyp resztą listków bazylii.

-->