Przepisy
Agaty

Drożdżowa babka z makiem
Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy, Święta
Opis

Specjalnie nazwalam ten przepis “drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę-  nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.

Koncepcja jest taka, żeby przygotować ciasto drożdżowe z małą ilością cukru (cała babka to tylko 3 łyżki!), zwinąć je na kształt rolady, a potem “myk”, włożyć do formy na babkę. Dzięki temu otrzymujemy piękną babkę drożdżową ze świątecznym akcentem- masą makową i rodzynkami nasączonymi sokiem pomarańczowym (lub rumem;)

Do przygotowania babki użyłam gotowej masy makowej (tak wiem, wiele osób mnie pewnie za to zgani, ale ja nie widzę niczego złego w ułatwianiu sobie życia).

Nie muszę chyba wspominać, że babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, jednak makowe nadzienie sprawia, że jest wilgotna jeszcze kilka dni po upieczeniu (przechowywana naturalnie w szczelnym zamknięciu). Dla mnie to świetny pomysł na słodkie, poświąteczne śniadanie!