Przepisy
Agaty

Drożdżowa babka z makiem

Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy, Święta
Opis

Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka Pyszne Święta– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!

***

Specjalnie nazwalam ten przepis „drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę-  nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.

Koncepcja jest taka, żeby przygotować ciasto drożdżowe z małą ilością cukru (cała babka to tylko 3 łyżki!), zwinąć je na kształt rolady, a potem „myk”, włożyć do formy na babkę. Dzięki temu otrzymujemy piękną babkę drożdżową ze świątecznym akcentem- masą makową i rodzynkami nasączonymi sokiem pomarańczowym (lub rumem;)

Do przygotowania babki użyłam gotowej masy makowej (tak wiem, wiele osób mnie pewnie za to zgani, ale ja nie widzę niczego złego w ułatwianiu sobie życia).

Nie muszę chyba wspominać, że babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, jednak makowe nadzienie sprawia, że jest wilgotna jeszcze kilka dni po upieczeniu (przechowywana naturalnie w szczelnym zamknięciu). Dla mnie to świetny pomysł na słodkie, poświąteczne śniadanie!

Rodzynki namocz przez ok. godzinę (lub dłużej) w soku pomarańczowym. Skórkę otartą z pomarańczy dodaj wraz z rodzynkami do masy makowej.

Do misy miksera włóż wszystkie składniki ciasta (mąkę, cukier, sól, mleko, masło, drożdże i jajka), możesz dodać tez małe opakowanie cukru waniliowego. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Po tym czasie przełóż ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarują masę makową, całość zwiń wzdłuż dłuższego brzegu w luźną „roladę”. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę „z kominkiem”. Ponownie nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.

Ostudzone ciasto ozdób lukrem lub cukrem pudrem.

Użyłam foremki o średnicy ok. 25 cm.

 

-->