Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
Mówią, że nie ma czegoś takiego niż za dużo czekolady. Tak więc tort czekoladowy z kremem czekoladowym to coś, czego każdemu w życiu od czasu do czego trzeba!
Jeśli lubicie wilgotne, ciężkie (w tym dobrym znaczeniu tego sowa!) ciasta, to na pewno przypadnie Wam do gustu. Najlepiej jest upiec je i przełożyć kremem dzień przed podaniem, mamy wtedy pewność, że smaki dobrze się połączą, a tort będzie naprawdę pyszny.
Krem do tego czekoladowego ciasto przygotowałam na bazie kremowego serka (typu „Philadelphia”), jest lekki, niezbyt słodki i łatwy w przygotowaniu.
Ciasto upiekłam w dwóch foremkach po ok. 20 cm średnicy każda. Przecięte na pół dały w rezultacie 4-warstwowy tort przełożony dodatkowo kwaskowatym dżemem (wybrałam z rokitnika, ale pigwa czy czarna porzeczka też sprawdzą się świetnie) i wiśniami (nie ma to jak połączenie wiśni i czekolady, prawda?!).
Czym można zastąpić wiśniówkę?