Przepisy
Agaty

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Ciasta, Czekolada, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Mówią, że nie ma czegoś takiego niż za dużo czekolady. Tak więc tort czekoladowy z kremem czekoladowym to coś, czego każdemu w życiu od czasu do czego trzeba!

Jeśli lubicie wilgotne, ciężkie (w tym dobrym znaczeniu tego sowa!) ciasta, to na pewno przypadnie Wam do gustu. Najlepiej jest upiec je i przełożyć kremem dzień przed podaniem, mamy wtedy pewność, że smaki dobrze się połączą, a tort będzie naprawdę pyszny.

Krem do tego czekoladowego ciasto przygotowałam na bazie kremowego serka (typu „Philadelphia”), jest lekki, niezbyt słodki i łatwy w przygotowaniu.

Ciasto upiekłam w dwóch foremkach po ok. 20 cm średnicy każda. Przecięte na pół dały w rezultacie 4-warstwowy tort przełożony dodatkowo kwaskowatym dżemem (wybrałam z rokitnika, ale pigwa czy czarna porzeczka też sprawdzą się świetnie) i wiśniami (nie ma to jak połączenie wiśni i czekolady, prawda?!).

W rondelku rozpuść masło, do ciągle gorącego dodaj kawałki czekolady i je w nim rozpuść.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kakao. Dodaj masło z czekoladą (przestudzone), jogurt oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto.

Masę przełóż do dwóch foremek o średnicy ok. 20 cm każda, wysmarowanych masłem/wyłożonych papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz „do suchego patyczka” ok. 45 minut. Ostudź.

Wiśnie:

Wiśnie włóż do rondelka, dolej wiśniówkę (2 łyżki) i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i wlej do wiśni. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Ostudź.

Krem:

Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudź.

Serek zmiksuj z cukrem pudrem i kremówką na gładki krem. Wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj (niezbyt długo). W razie konieczności dodaj cukier puder do smaku. Krem pozostaw w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie tortu:

Każde ciasto przekrój w poprzek, aby otrzymać w sumie 4 blaty tortu.

Ułóż pierwszy krążek, skrop go wiśniówką, nałóż krem, a na nim rozsmaruj porcję kwaskowatego dżemu.

Na to nałóż kolejny krążek ciasta, ponownie nasącz wiśniówką i nałóż krem oraz wiśnie. Powtórz aż wykorzystasz cały krem i ciasto.

Tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem i przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu.

 

-->