Przepisy
Agaty

„Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

eton mess z pieczonymi truskawkami i rabarbarem (6)

To jeden z tych przepisów, od których prostota aż bije. W niej jednak cały sekret. Są składniki, które po prostu wspaniale do siebie pasują: krucha beza, lekka bita śmietanka i owoce. Trio doskonałe!

eton mess z pieczonymi truskawkami i rabarbarem (3) eton mess z pieczonymi truskawkami i rabarbarem (4)

Aby owoce były pełne smaku i maksymalnie aromatyczne, upiekłam je z dodatkiem cukru i alkoholu (dziś użyłam calvadosu, niedawno zaś- wódki z dziką różą, tu wybór pozostawiam Kucharzowi).

eton mess z pieczonymi truskawkami i rabarbarem (1)

Desery przygotujcie od razu przed podaniem, tylko wtedy beza będzie idealnie chrupać!

eton mess z pieczonymi truskawkami i rabarbarem (5)

Proporcje na 4 porcje.

Truskawki podziel na połówki/ćwiartki. Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1 cm kawałki. Owoce ułóż w naczynku do zapiekania, dopraw cukrem, zalej alkoholem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut. Ostudź.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią na dość sztywną pianę.

W salaterce/kieliszku układaj warstwami ubitą śmietankę, owoce z sosem zebranym w czasie pieczenia oraz bezę. Podawaj od razu.

-->