Fondant czekoladowy
Co to jest fondant czekoladowy?
Fondant czekoladowy (nazywany też czasami „lava cake”) to deser, który od razu oddziałuje na nasze zmysły. Krzyczy wręcz „upiecz mnie i od razu zjedz”! Nie znam nikogo, kto byłby w stanie oprzeć się temu płynnemu, czekoladowym wnętrzu. Bo fondant to naprawdę wyjątkowe ciasto. Łączy w sobie delikatność sufletu z intensywnie czekoladowym aromatem, a płynny środek stanowi wspaniałą niespodziankę zwieńczającą to pyszne danie.
Fondant podawany jest na ciepło, dlatego najlepiej jest upiec co bezpośrednio przed podaniem.
Do przygotowania fondantu czekoladowego wybieram ciemną czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao (np. 70%), deser ma mieć intensywny smak czekolady, nie może być przy tym zbyt słodki.
Bo czyż może nie skusić porcja podawanego na ciepło deseru o intensywnym smaku czekolady, z cudownym wnętrzem wypływającym gęstym strumieniem z każdej porcji?!
Fondant podany z chmurką lekko tylko osłodzonej śmietanki lub porcją lodów śmietankowych tworzy jeden z lepszych deserów jakie dane mi było jeść. Wspaniale smakuje także z dodatkiem świeżych owoców takich jak truskawki, maliny czy czerwone porzeczki- owoce muszą być lekko kwaskowate, aby deser zyskał orzeźwiającą nutę
. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że się nie zawiedziecie!
Podaję proporcje na 2-4 szt deseru, w zależności od wielkości foremek, jakich używacie do ich przygotowania.
Obłędny deser. :) Taka ilość czekolady na pewno pomoże przeżyć poniedziałek. Pozdrawiam :)