Przepisy
Agaty

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli domowy fast food

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza

Już niejednokrotnie przekonałam się, że nie ma szybszej drogi do postawienia na stole gorącego obiadu niż upieczenie ryby. Niech się schowa zamawianie pizzy czy dewolaje z dowozem do domu- samo czekanie na dostawcę zajmie Wam więcej czasu niż przygotowanie zdrowego i pysznego obiadu z rybą w roli głównej! A do tego taki obiad robi się (prawie) sam!

pieczony pstrąg

Ja dziś postawiłam na dorodny okaz pstrąga łososiowego (zwanego też tęczowym), ma pyszne, lekko różowe mięso i jest wyjątkowo wdzięczny w przygotowaniu. Żeby było naprawdę szybko, upiekłam do od razu w towarzystwie warzyw- wybrałam dwa kolory papryki, pomidory koktajlowe oraz czerwoną cebulę. Tę ostatnia pokroiłam na ćwiartki, żeby była miękka, jednak niezbyt przypieczona. Na talerzu, przed podaniem skropiłam ją na talerzu octem balsamicznym, w tym zestawie smakowała bajecznie!

Ryba z pieczonymi warzywami

Nie przygotowałam do ryby żadnego „dodatku skrobiowego”, z powodzeniem możecie jednak od razu dorzucić na blaszkę ćwiartki/ósemki ziemniaków i w ten sposób upiec je razem z pozostałymi warzywami.

pieczony pstrąg z warzywami i masłem czosnkowym

Rybę (uprzednio oczyszczoną) zapiekałam z masłem czosnkowym. Nacięłam również jej grzbiet i w powstałe zagłębienia nałożyłam także porcje masła- dzięki temu smak czosnku i ziół idealnie przeniknął do mięsa.

masło czosnkowe do pieczonej ryby

Jeśli chodzi o czas pieczenia, ja miałam naprawdę duży okaz, więc piekłam do dobre 50 minut. Na przeciętnego pstrąga (koło 800 g) wystarczy 30 minut w temp. 190 oC. Pamiętajcie jednak, że podobnie przygotować możecie także filety z ryby, wtedy już po 15-20 minutach będą gotowe do zjedzenia!