Przepisy
Agaty

Ravioli ze szpinakiem i ricottą (krok po kroku)

Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli to małe włoskie pierożki wprost stworzone, by nadziać je szpinakiem:) Pamiętajcie, że szpinak kocha dodatek gałki muszkatołowej i czosnku, wtedy jest naprawdę pyszny i pełen smaku. W mojej kuchni przygoda z ravioli zaczęła się od tego, że kupiłam sobie takie cudo do wykrawania pierożków. Oczywiście natychmiast chciałam je wypróbować, przewertowałam więc kilka książek i postanowiłam przygotować włoskie ravioli nadziewane szpinakiem.

Jak przygotować ravioli nadziewane szpinakiem krok po kroku?

Przygotowanie pierożków ravioli wcale nie jest takie trudne, wymaga jednak trochę czasu i cierpliwości. Po pierwsze trzeba przygotować nadzienie. To bardzo ważne, żeby zabrać się za nie wystarczająco wcześnie, bo w momencie klejenia ravioli musi być już zupełnie zimne- w innym wypadku ciasto rozmięknie i z pierożków nici.

Druga rada, to nie podsypywanie ciasta zbyt często mąką- stanie się twarde. Polecam wałkować ciasto na ravioli na silikonowej macie.

Gotowe, surowe ravioli układaj np. na lnianej ściereczce oprószonej mąką tak, aby pierożki się ze sobą nie skleiły.

Aby pierożki po ugotowaniu się nie sklejały, można do wody dodać nieco oleju/oliwy.

Poniżej fotografie jak przygotować pierożki ravioli krok po kroku- opis wszystkich czynności znajdziecie obok (pod składnikami).

szpinakowe nadzienie do ravioli

przygotownie ciasta do lepienia ravioli

klejenie ravioli

wykrawanie ravioli ze szpinakiem

Żeby urozmaicić nieco smak pierożków ravioli i sprawić, by nadzienie było bardziej kremowe, farsz wzbogaciłam mlecznym serem ricotta. Na wierzch dania potarłam zaś parmezan, dolałam oliwę i posypałam świeżo mielonym pieprz. To trio składników można w ciemno stosować przy większości włoskich dań, tu też sprawdziło się doskonale.

talerz z ravioli ze szpinakiem

 

***

  1. Ze składników ciasta zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
  2. Mrożony szpinak włóż na ciepłą patelnię i smaż, aż stanie się miękki i pozbawiony nadmiaru płynu.
  3. Ostudź, odsącz z nadmiaru wody. Analogicznie postąp ze świeżymi listkami (pokrój je jednak na mniejsze części, a na patelni rozgrzej dodatkowo łyżkę oliwy).
  4. Liście szpinaku przesiekaj, aby pozbyć się dużych kawałków liści.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek.
  6. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałką. Ostudź i wymieszaj z ricottą. W razie konieczności przypraw.
  7. Ciasto wałkuj na cienkie płaty, układaj na nich w odstępach ok. 5 cm łyżeczkę nadzienie. Nie podsypuj zbyt mocno mąką, żeby ciasto nie stało się twarde.
  8. Ciasto wkoło farszu posmaruj (pędzelkiem) wodą, przykryj drugim płatem ciasta, dociśnij go wkoło nadzienia, wytnij nożem, radełkiem lub wykrawaczką kształt ravioli (okrąg lub kwadrat).
  9. Gotowe pierożki gotuj do miękkości w osolonej wodzie, podawaj z oliwą i parmezanem.

***

następnym razem wypróbuj ravioli nadziane płynnym żółtkiem- przepis znajdziesz TUTAJ.

-->