Przepisy
Agaty

„Ruskie” ravioli z kremowym żółtkiem

Kuchnie świata, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny

ravioli z płynnym żółtkiem (8)

To moja wariacja na temat ruskich pierogów, zmieniłam nieco ich formę robiąc duże kwadratowe „raviolo”, do masy (obok gotowanych ziemniaków i twarogu) dodałam szczypior i podsmażoną szynkę szwardzwaldzką.

ravioli z płynnym żółtkiem (1) ravioli z płynnym żółtkiem (2) ravioli z płynnym żółtkiem (3)

Największym jednak „wow” jest jednak dodatek żółtka. Każda porcja to porcje idealnie ugotowanego, kremowego jajka, które po przekrojeniu pierożka, spektakularnie rozlewa się po talerzu, tworząc sos idealny.

ravioli z płynnym żółtkiem (6)

Ravioli przed podaniem skropiłam oliwą i posypałam świeżo mielonym pieprzem. To wystarcza.

ravioli z płynnym żółtkiem (10)

Proporcje na ok. 15 dużych porcji.  Można też pominąć żółtka i przygotować z przepisu klasyczne pierożki.