Przepisy
Agaty

„Ruskie” ravioli z kremowym żółtkiem

Kuchnie świata, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

ravioli z płynnym żółtkiem (8)

To moja wariacja na temat ruskich pierogów, zmieniłam nieco ich formę robiąc duże kwadratowe „raviolo”, do masy (obok gotowanych ziemniaków i twarogu) dodałam szczypior i podsmażoną szynkę szwardzwaldzką.

ravioli z płynnym żółtkiem (1) ravioli z płynnym żółtkiem (2) ravioli z płynnym żółtkiem (3)

Największym jednak „wow” jest jednak dodatek żółtka. Każda porcja to porcje idealnie ugotowanego, kremowego jajka, które po przekrojeniu pierożka, spektakularnie rozlewa się po talerzu, tworząc sos idealny.

ravioli z płynnym żółtkiem (6)

Ravioli przed podaniem skropiłam oliwą i posypałam świeżo mielonym pieprzem. To wystarcza.

ravioli z płynnym żółtkiem (10)

Proporcje na ok. 15 dużych porcji.  Można też pominąć żółtka i przygotować z przepisu klasyczne pierożki.

Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Obierz, razem z twarogiem utłucz na gładkie puree. Szynkę pokrój w kosteczkę, usmaż na chrupko na patelnie. Dodaj do masy ziemniaczanej razem ze szczypiorem. WYmieszaj, dopraw dos maku solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkuj. Na porcję nałóż farsz wielkości piłeczki pingpongowej.Uformuj nadzienie na kształt miseczki, w środek delikatnie wbij żółtko. Przykryj drugą porcją ciasta, dokładnie sklej brzegi (można dodatkowo posmarować brzeg jajkiem lub wodą, by się lepiej kleiło). Wytnij kształt kwadratu.

Gotuj przez ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Podawaj od razu skroponione oliwą i oprószone pieprzem.

-->