Przepisy
Agaty

Gofry na maślance

Ciasta, Desery, Naleśniki & placuszki, Przepisy, Śniadania
Opis

gofry na maślance (2)

Zdarza mi się wstać na tyle wcześnie, żeby na śniadanie przygotować coś więcej, niż owsiankę. Jeśli to weekend, biorę się zwykle za jakieś placuszki, a od święta – za gofry. Bo wszyscy je uwielbiamy, prawda?!

gofry na maślance (7)

Te przygotowane na bazie maślanki są naprawdę niezawodne, chrupiące na zewnątrz i lekkie w środku. Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 sztuk.

gofry na maślance (3)

Moje gofry podałam z jabłkami, lekko podsmażonymi na maśle i podgotowanymi ze świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego miód, szczypta cynamonu i gotowe!

gofry na maślance (5)

Natłuść (posmaruj pędzelkiem kuchennym zwilżonym olejem) płytki grzewcze gofrownicy i rozgrzej ją. Nakładaj porcje ciasta i smaż do zarumienienia, ok. 4 minut (w zależności od mocy urządzenia).

Po upieczeniu gofry ułóż na kratce, by odparowały. Przed samym podaniem ponownie włóż na chwilę do nagrzanej gofrownicy- otrzymasz idealnie chrupiące gofry.

-->