Przepisy
Agaty

Gofry na maślance

Ciasta, Desery, Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

gofry na maślance (2)

Zdarza mi się wstać na tyle wcześnie, żeby na śniadanie przygotować coś więcej, niż owsiankę. Jeśli to weekend, biorę się zwykle za jakieś placuszki, a od święta – za gofry. Bo wszyscy je uwielbiamy, prawda?!

gofry na maślance (7)

Te przygotowane na bazie maślanki są naprawdę niezawodne, chrupiące na zewnątrz i lekkie w środku. Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 sztuk.

gofry na maślance (3)

Moje gofry podałam z jabłkami, lekko podsmażonymi na maśle i podgotowanymi ze świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego miód, szczypta cynamonu i gotowe!

gofry na maślance (5)

Natłuść (posmaruj pędzelkiem kuchennym zwilżonym olejem) płytki grzewcze gofrownicy i rozgrzej ją. Nakładaj porcje ciasta i smaż do zarumienienia, ok. 4 minut (w zależności od mocy urządzenia).

Po upieczeniu gofry ułóż na kratce, by odparowały. Przed samym podaniem ponownie włóż na chwilę do nagrzanej gofrownicy- otrzymasz idealnie chrupiące gofry.

-->