Jeśli mam być zupełnie szczera, ten przepis miała się pojawić jeszcze w cyklu przedświątecznych inspiracji, było jednak tyle innych spraw, że gdzieś umknął.
Nic jednak straconego, bo to danie nie tylko na wielkanocnych stół, bo doskonale sprawdzi się także w każdą sobotę czy niedzielę, kiedy leniwie spędzamy weekendowy poranek.
Chrupiąca bułeczka (tu plus, pieczywo nie musi bć super- świeże, w końcu i tak je opiekamy, więc stanie się przyjemnie chrupiące), szpinak doprawiony lekko pikantnym serem pleśniowym, a na koniec kremowe jajko w koszulce. Na dzień (bardzo) dobry!
Proporcje na 3 porcje.
Składniki:
bułka - 3 szt (lub 3 kromki dowolnego pieczywa)
szpinak - 250 g, świeży
ser pleśniowy - 90 g
śmietanka kremówka - 3 łyżki
gałka muszkatołowa - duża szczypta
sól, pieprz - do smaku
oliwa - 1 łyżka
jajko - 3 szt
ocet winny biały - 2 łyżki
Przygotowanie:
Jeśli pyszne śniadanie- to jajka! Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na nim szpinak, aż stanie się miękki. Dodaj ser i śmietankę oraz gałkę. Wymieszaj, aż ser się roztopi i stanie kremowy. Przypraw do smaku.
W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Kromki pieczywa opiecz na złoto w tosterze lub np. na patelni grillowej. Na jeszcze ciepłe nałóż szpinak i jajko. Wierch oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Przepis
Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem
Składniki:
bułka - 3 szt (lub 3 kromki dowolnego pieczywa)
szpinak - 250 g, świeży
ser pleśniowy - 90 g
śmietanka kremówka - 3 łyżki
gałka muszkatołowa - duża szczypta
sól, pieprz - do smaku
oliwa - 1 łyżka
jajko - 3 szt
ocet winny biały - 2 łyżki
Przygotowanie:
Jeśli pyszne śniadanie- to jajka! Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na nim szpinak, aż stanie się miękki. Dodaj ser i śmietankę oraz gałkę. Wymieszaj, aż ser się roztopi i stanie kremowy. Przypraw do smaku.
W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Kromki pieczywa opiecz na złoto w tosterze lub np. na patelni grillowej. Na jeszcze ciepłe nałóż szpinak i jajko. Wierch oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na nim szpinak, aż stanie się miękki. Dodaj ser i śmietankę oraz gałkę. Wymieszaj, aż ser się roztopi i stanie kremowy. Przypraw do smaku.
W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Kromki pieczywa opiecz na złoto w tosterze lub np. na patelni grillowej. Na jeszcze ciepłe nałóż szpinak i jajko. Wierch oprósz świeżo mielonym pieprzem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!