Przepisy
Agaty

Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem

Jajka, Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Śniadania
Opis

grzanka ze szpinakiem i serem pleśniowym (4)Jeśli mam być zupełnie szczera, ten przepis miała się pojawić jeszcze w cyklu przedświątecznych inspiracji, było jednak tyle innych spraw, że gdzieś umknął.

grzanka ze szpinakiem i serem pleśniowym (2)

Nic jednak straconego, bo to danie nie tylko na wielkanocnych stół, bo doskonale sprawdzi się także w każdą sobotę czy niedzielę, kiedy leniwie spędzamy weekendowy poranek.

grzanka ze szpinakiem i serem pleśniowym (1)

Chrupiąca bułeczka (tu plus, pieczywo nie musi bć super- świeże, w końcu i tak je opiekamy, więc stanie się przyjemnie chrupiące), szpinak doprawiony lekko pikantnym serem pleśniowym, a na koniec kremowe jajko w koszulce. Na dzień (bardzo) dobry!

Proporcje na 3 porcje.

***

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na nim szpinak, aż stanie się miękki. Dodaj ser i śmietankę oraz gałkę. Wymieszaj, aż ser się roztopi i stanie kremowy. Przypraw do smaku.

W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek  delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.

Kromki pieczywa opiecz na złoto w tosterze lub np. na patelni grillowej. Na jeszcze ciepłe nałóż szpinak i jajko. Wierch oprósz świeżo mielonym pieprzem.

-->